Coca ràpida de verdures

Material obligatori

Thermomix

4 persones

Ingredients

  • 80 g ametlla crua
  • 1 llauna (uns 100 g un cop escorregut) o bé 100 g de bonítol fresc bonítol en oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat (uns 250 g) carbassó
  • 1,5 unitats (uns 250 g) ceba
  • 80 g (o farina blanca) farina integral
  • 120 g (si poseu emmental a la massa) o 60 g (si hi poseu mató) formatge emmental
  • 8 g llevat químic
  • 60 g (només si poseu mató a la massa) mató
  • 4 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 1,5 unitats (uns 175 g) pebrot verd
  • 1 unitat (us 300 g) pebrot vermell
  • sal
  • Cocinando entre olivos (consultat el 2017)
    Velocidad Cuchara (consultat el 2017)

    Primer plat, segon plat o plat únic?

    • Aquesta coca pot constituir el plat únic d'un sopar, acompanyada d'una amanida.

     

    Temperatura de servei

    • Aquesta coca se serveix calenta o tèbia. Si en sobra, es pot tornar a escalfar una miqueta al forn o fins i tot es pot menjar freda.

     

    Antelació possible

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació (processos 1 a 5, 7 i 8) i deixar per al moment l'escalfament del forn (procés 6) i la cocció de la coca (procés 9).

     

    Variants de la recepta

    • Si ho preferiu, podeu prescindir del bonítol per fer aquesta coca: també us quedarà bona.

     

    Conservació

    • Si en sobra, la podeu conservar en un tàper a la nevera o al congelador.

    Preparació del bonítol

    • O bé

    1 llauna de bonítol de llauna o de tonyina de llauna (uns 100 g de peix, un cop escorregut)

     

    • ​o bé

    ​100 g de bonítol fresc o de tonyina fresca net, treta la pell més gruixuda, treta l'espina central i amb els lloms separats 

    • Si feu servir bonítol de llauna

    Escorreu el bonítol; si l'oli de la llauna és d'oliva verge extra, reserveu-lo per fer-lo servir per elaborar la massa de la coca (1r pas del procés 7).

     

    • Si feu servir bonítol fresc

    ​Acabeu de retirar les espines que quedin i retireu la sang que hagi quedat amb paper de cuina; si a la peixateria no us han tret la pell, tragueu només la part de pell més gruixuda, l'altra no cal. Talleu daus de bonítol de la mida d'un mos (no cal que els saleu).

    Poseu 30 g d'aigua (3 cullerades no plenes) a l'estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa apte per a microones). Poseu la reixeta a l'estoig. Poseu lel bonítol a sobre de la reixeta.  Poseu l'estoig tapat al microones: a 800 W, 1 min 30 s o 2 min. Deixeu reposar l'estoig: tapat, 1 min.

    Ratllada del formatge

    Us podeu saltar aquest procés si compreu el formatge emmental ratllat.

     formatge emmental, a trossos

     

    • 120 g

    si els 60 g de formatge que penseu fer servir per a la massa de la coca són d'emmental (els altres 60 g seran per gratinar la coca)

     

    o bé

     

    • 60 g 

    si els 60 g de formatge que penseu fer servir per a la massa de la coca són mató (els 60 g d'emmental seran per gratinar la coca)

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

     Per ratllar-lo, programeu: 5 s, v=5-10.

    • Si heu ratllat 120 g de formatge, reserveu-ne 60 g en un bol (seran per a la massa de la coca)  i 60 g en un altre (seran per a gratinar la coca).
    • Si heu ratllat 60 g de formatge, reserveu-los en un bol (seran per a gratinar la coca).

     (No renteu encara el got del robot).

    Elaboració de la farina d'ametlla

    Us podeu saltar aquest procés si compreu l'ametlla crua en pols (farina d'ametlla).

    80 g d'ametlla crua Marcona

    Poseu-la en el got de la thermomix.

    Per fer-la pols, programeu: 10 s, v=5-10.

    Reserveu-la en un bol (no renteu encara el got del robot).

    Tamisatge de la farina i el llevat

    80 g de farina integral o de farina blanca

     

    8 g de llevat químic Royal 

     

     

    Poseu la farina i el llevat en el got de la thermomix. 

    Per aconseguir el mateix efecte que si ho tamiséssim, programeu: 5 s, v=5-10.

    Reserveu-ho en un bol (no renteu encara el got del robot).

    Trossejament de les verdures

    pebrot vermell (uns 300 g), rentat i tretes les llavors, tallat a trossos 

     

    1,5 pebrots verds (uns 175 g), rentats i tretes les llavors, tallats a trossos 

     

    1,5 cebes (uns 250 g), pelades, tallades a vuitens 

     

    carbassó (uns 250 g), rentat i, si voleu, pelat, tallat en 4 o 5 trossos

     

    Opcional:

    olives blanques, espinyolades

    olives negres, espinyolades

    Poseu-ho tot en el got de la thermomix. 

    Per picar-ho grollerament, programeu: 4 s, v=4. Si veieu que els trossos són encara masa grans, programeu: 1 o 2 s més, v=4.

    Aboqueu el contingut del got del robot en un bol i reserveu-ho  (no renteu encara el got del robot).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Elaboració de la massa de la coca

    4 ous

    sal

    pebre blanc

     

     

    Només

    • si el bonítol que heu fet servir és fresc
    • o si és de llauna amb un oli que no sigui d'oliva verge extra 

    34 g d'oli d'oliva verge extra (1,5 cullerades)

     

    • Sense que calgui rentar el got, aboqueu-hi els ous i salpebreu-ho.  
    • Aboqueu-hi 34 g de l'OLI d'OLIVA VERGE EXTRA de la llauna de bonítol, que heu reservat,  o, en el seu defecte, de l'oli d'oliva verge extra que feu servir habitualment. 
    • Per batre-ho tot, programeu: 10 s, v=5.

    Només si de formatge ratllat n'heu reservat 1 únic bol amb 60 g 

    60 g de mató

     

    • Afegiu al got del robot la barreja de FARINA i LLEVAT i  l'AMETLLA en POLS.
    • Afegiu al got
      • el mató (si heu reservat 1 bol amb 60 g de formatge ratllat)
      • o bé el FORMATGE RATLLAT d'un dels 2 bols que heu reservat (si heu reservat 2 bols amb 60 g de formatge ratllat cadascun).
    • Per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=3.​
    • Afegiu al got les VERDURES trossejades i el BONÍTOL que heu reservat.
    • Per barrejar-ho tot, programeu: uns s, v=3. Si cal, programeu:  uns s més, v=3. Si cal, programeu: 1 s, v=4.

    Preparació de la safata de forn

    Folreu una safata de forn d'uns 38 cm x 25 cm amb paper de forn.

    Aboqueu la massa de la coca a la safata i mireu que quedi repartida uniformement. 

    Empolseu el FORMATGE RATLLAT que heu reservat en un bol per sobre de la coca.

    Cocció de la coca al forn

    Poseu la safata al forn calent (200º): uns 20 min.

    Comentaris