Amanida de cuscús amb llenties i magrana

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 130 g (millor integral) cuscús
  • 300 g cuites (o 120 g crues i 1 ceba, 1 pastanaga, 1 gra d'all 1 fulla de llorer i sal) llenties pardines
  • 1 + 1 = 2 unitats magrana
  • 1 grapat de fulles menta fresca
  • 80 g oli d'oliva verge extra
  • 30 g pinyons
  • Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Per obtenir el suc de magrana (procés 3), podem optar per triturar-ne els grans o per escórrer-la (tal com faríem amb una taronja); a la introducció del procés 3 expliquem les avantatges i desavantatges de cada mètode.
      • Si optem per escórrer la magrana hem de triar el mètode tradicional.
      • Si optem per triturar els grans podem triar el mètode tradicional (farem servir batedora elèctrica) o thermomix; tant li fa, no és millor un sistema que l'altre.

     

    Antelació necessària

    • Heu de preparar les llenties (procés 2) i el cuscús (processos 4 i 5) amb prou antelació perquè es refredin.

     

    Antelació preferible

    • És millor si prepareu l'oli de menta (procés 1) amb antelació, si és un dia abans o més, millor.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar tota la recepta amb antelació.

     

    Simplificació possible de la recepta

    • Si no disposeu de prou temps, podeu substituir el suc de magrana (procés 3) per caldo vegetal (podeu tenir-ne de congelat) o fins i tot per aigua. Tot i que, òbviament, perdreu el gust dolcet que dóna el suc de la magrana i que combina tan bé en aquest plat.
    • Podeu coure el cuscús (procés 5) sense torrar-lo (procés 4) i prescindir dels pinyons. Tot i que el plat ens agrada més amb el cuscús torrat i amb pinyons.

    Elaboració de l'oli de menta

    1 grapat de fulles de menta fresca

    Netegeu-les un moment sota el raig d'aixeta i escorreu-les amb una centrifugadora d'enciams. 

    Poseu-les entre dos fulls de paper absorbent de cuina perquè s'acabin d'eixugar.

    Piqueu-les o bé talleu-les en trossos molt petits amb unes tisores. Poseu-les en un bol amb tapa, on després afegireu l'oli.

    80 g  d'oli d'oliva verge extra

    Aboqueu l'oli en el bol on teniu la menta picada i remeneu.

    Deixeu-ho macerar amb el recipient tapat perquè no s'escapi l'aroma: si és un dia o més, millor.

    Cocció de les llenties

    Si disposeu de 300 g de llenties cuites, us podeu saltar aquest procés. Simplement, esteneu les llenties escorregudes a la safata on servireu l'amanida i, si estaven calentes, deixeu-les refredar.

    Aquí indiquem les quantitats dels ingredients necessàries per obtenir uns 300 g de llenties cuites, però segurament surt a compte fer-ne més quantitat i repartir les que no necessitem en tàpers que conservarem al congelador, per poder-les fer servir quan ens interessi.

    Tingueu en compte l'aproximació següent:

    g  de llenties cuites ≈ (g de llenties crues) x 2,5

    g de llenties crues ≈ (g de llenties cuites) : 2,5

    120 g  de llenties pardines

    ceba petita partida per la meitat

     

    1 pastanaga (uns 175 g), partida per la meitat 

     

    1 gra d'all (4 g)

    1 fulla de llorer

    Poseu-ho tot en una cassola. 

    aigua

    sal

    Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre, i saleu-ho.

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 30 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).

    Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    Descarteu la fulla de llorer.

    Separeu la ceba, la pastanaga i l'all i reserveu-ho per a una altra ocasió.

    Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu l'amanida (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar). 

    Deixeu-ho refredar.

    Preparació del suc de magrana

    Com podem obtenir el suc de magrana?

    • Triturant-ne els grans amb la batedora elèctrica o amb la thermomix i colant el "puré" resultant; 

    o bé

    • escorrent-la amb l'escorretaronges (talment com si fos una taronja).

     

    Quines avantatges i quins inconvenients té cada mètode?

    • Triturar els grans de magrana (amb la  batedora elèctrica o amb la thermomix)
      • Avantatge: obtenim un suc molt bo i, si en sobra, ens el podem beure.
      • Desavantatge: hem de desgranar la magrana.
    • Escórrer la magrana (amb un escorretaronges)
      • Avantatge: ens estalviem de desgranar la magrana.
      • Desavantatge: obtenim un suc una mica aspre i amargant, tot i que després, quan el barregem amb el cuscús, no es notarà l'amargor.

     

    Quin mètode és preferible, picar els grans o escórrer la magrana?

    • Nosaltres preferim triturar els grans: no ens dóna gaire feina més, ens és més fàcil aprofitar tot el suc i el suc que obtenim és més bo.

     

    Si optem per triturar els grans, quin instrument és preferible, batedora elèctrica o thermomix?

    • Es ben igual. Però compte, si fem servir thermomix, hem de programar v=4-6; si poséssim més velocitat, el que aconseguiríem és triturar més fibra –que després hauríem de colar per descartar-la–, però ja no obtindríem més suc. 

    magrana (després en necessitarem una altra)

    • Si voleu obtenir el suc amb batedora elèctrica

    Desgraneu la magrana i aboqueu els grans en el got de la batedora .

     

    • Si voleu obtenir el suc amb escorretaronges

    Talleu la magrana per la meitat (com si fos una taronja que volem esprémer), però no la desgraneu. 

    • Si feu servir batedora elèctrica

    Tritureu els grans de magrana. 

     

    • Si feu servir escorretaronges

    Escorreu les dues meitats de magrana (talment com faríeu amb una taronja). 

    • Si heu fet servir batedora elèctrica,

    coleu el suc resultant amb un colador; amb una cullereta aneu remenant i aixafant el contingut del colador per ajudar que es vagi filtrant el suc.

     

    • Si heu fet servir escorretaronges

    coleu el suc que heu obtingut amb un colador; si voleu aprofitar més la magrana, aboqueu al colador el grans que han quedat a la reixeta de l'escorretaronges i a la pell de la magrana, i premeu-los amb una cullera o una forquilla per extreure'n més suc.

    Reserveu 130 g de suc en un bol apte per a microones.

     

    • Si no en teniu prou,
      • feu servir més magrana per obtenir el suc que us falta;
      • o bé afegiu-hi aigua fins a obtenir els 130 g. 

     

    • Si heu obtingut més de 130 g de suc,
      • us podeu beure el suc restant; 
      • o bé podeu congelar-lo per a disposar-ne en una altra ocasió.

    magrana (després en necessitarem una altra)

    Desgraneu la magrana i aboqueu els grans en el got de la thermomix.

    Per triturar-los: programeu: 30 s, v=4-6 (no poseu més velocitat perquè el que aconseguiríeu és triturar més fibra, que després voldríeu colar per descartar-la, però ja no obtindríeu més suc, que és el que us interessa).

    Coleu el suc resultant amb un colador de malla espessa: amb una cullereta premeu el contingut del colador per ajudar que s'acabi de filtrar el suc.

    Torrada del cuscús i dels pinyons

    130 g de cuscús (millor si és integral)

    30 g de pinyons (un grapat)

    Poseu-ho en una cassola sense res més.

    Poseu la cassola al foc i aneu remenant contínuament fins que el cuscús i els pinyons s'hagin torrat una mica (compte, que quan apagueu el foc, com que el cul de la cassola encara està molt calent, se segueixen torrant!).

    Cocció del cuscús

    Poseu al microones el bol amb els 130 g de suc de magrana i, per escalfar el suc fins que bulli, programeu: potència màxima (800 W), 2 min. Immediatament feu el pas següent.

     

    Traieu el cassó del microones i aboqueu-ne el contingut a la cassola del cuscús, mentre aneu remenant amb una cullera fins que el cuscús absorbeixi tot el suc. Immediatament feu el pas següent.

    Tapeu la cassola i deixeu-ho reposar: uns 2 min.

    Destapeu la cassola i si veieu que el cuscús s'ha agrumollat, aneu separant els grans aixafant-los amb una forquilla.

    Afegiu-hi 1 cullerada de l'OLI DE MENTA i remeneu. 

    Aboqueu el cuscús a la safata de les llenties i barregeu-ho tot amb compte, que les llenties no es desfacin.

    Elaboració de l'amanida 

    1 magrana, desgranada

    Aboqueu els grans de magrana a la safata on hi ha les llenties i el cuscús (les llenties i el cuscús ja han d'estar freds).

    Amaniu-ho tot amb 3 cullerades de l'OLI DE MENTA.

    Presentació

    Serviu l'amanida i que cadascú s'hi afegeixi OLI DE MENTA al seu gust.

    Comentaris