Galetes salades amb olives i pebre

unes 30 galetes

Ingredients

  • 40 g ceba deshidratada
  • 300 g farina fluixa
  • opcional, 50 g formatge parmesà
  • 80 + 40 = 120 g oli d'oliva verge extra
  • 40 g olives negres
  • pebre blanc
  • 6 g ( o 3 g si hi posem formatge) sal
  • sal grossa
  • Categories

  • Per picar
  • • A Taula! Cicle de cultura i gastronomia (Taller impartit per Cristina Vicentini): “Galetes saludables”, Centre Cívic El Sortidor, Barcelona, 2016 

     

    Mètode preferible: a mà o amb robot pastador?

    • És més pràctic treballar amb el robot, però no hi ha cap problema a treballar a mà.​

     

    Material necessari

    • un corró
    • 2 safates de forn (van bé les safates que van amb el forn)
    • paper de forn, per folrar les safates
    • film
    • una reixeta, per deixar-hi refredar les galetes 

     

    Conservació

    • Conserveu-les en un recipient hermètic.

     

    Oi que hi ha una altra "recepta cartesiana" semblant a aquesta?

     

    En què es diferencien, les dues receptes?

    • La massa dels dos tipus de galetes es fa de la mateixa manera, però se substitueixen alguns ingredients per uns altres. Indiquem les substitucions a continuació:

     

              Galetes salades amb sèsam, pipes i romaní               Galetes salades amb olives i pebre

                            romaní                                                                            pebre

                     pipes de girasol                                                              olives negres

                            sèsam                                                                             

     

    Elaboració de la massa

    300 g de farina fluixa

    Tamiseu-la en un bol mitjà.

    40 g de ceba deshidratada

    (Compte! No ha de ser fregida!)

     

    pebre blanc

     

    • 6 g de sal

    o bé

    • 50 g de formatge parmesà, ratllat

         i 3 g de sal

     

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot amb una cullera. Reserveu-ho.

    80 g d'oli d'oliva verge extra

    30 g d'aigua

    Aboqueu-ho en un bol gran (on fareu tota la massa); si penseu treballar amb robot pastador, feu servir el bol del robot.

     

    • Amb robot pastador

    Amb l'ACCESSORI DE VARETES del robot, programeu: 1 minv=10.

     

    • Manualment

    Bateu-ho amb un batedor de varetes.

    • Amb robot pastador

    Substituïu l'accessori de varetes per l'ACCESSORI BATEDOR PLA 

    Amb la màquina en marxa a v=2, aneu abocant el contingut del bol de la farina en el bol del robot i seguiu amb la màquina en marxa fins que quedi tot ben barrejat:  en total, uns 2 min  (quedarà una massa grumollosa). Baixeu amb l'espàtula de silicona el que ha quedat enganxat a la paret del bol. 

     

    • Manualment

    Aneu abocant el contingut del bol de la farina en el bol de l'oli i aneu-ho barrejant tot: 1r amb una forquilla; després amb les mans, fins que quedi tot ben barrejat (us quedarà una massa grumollosa).

    40 g d' olives negres espinyolades, a trossets petits

    • Amb robot pastador

    Afegiu-les al bol. Per barrejar-ho tot, seguiu amb l'ACCESSORI BATEDOR PLA i programeu: v=2, uns segons. Mireu si  es pot formar una massa amb les mans; si no es pot, afegiu-hi una mica d'aigua (fins a uns 30 g) o d'oli, torneu a programar v=2, uns segons i torneu-ho a provar fins que es pugui.

     

    • Manualment

    Afegiu-les al bol i pasteu la massa fins que quedi tot ben barrejat; si no es pot formar una massa, afegiu-hi una mica d'aigua o d'oli, torneu-ho a pastar i torneu-ho a provar fins que es pugui. .

    Formeu una bola amb la massa i i tapeu-la amb film transparent. 

    Repòs de la massa

    Deixeu-la reposar a la nevera: uns 30 min (si no teniu aquest temps, podeu posar-la un moment al congelador); si voleu, podeu deixar-la a la nevera més temps, fins i tot fins l'endemà.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 170º.

    Modelatge de les galetes

    Amb un ganivet, dividiu la bola de massa en 2 meitats i mentre n'estireu una, torneu a embolicar l'altra amb film: estireu la massa amb l'ajut d'un corró (va bé estendre la massa entre dues làmines de film transparent, així és més fàcil d'estirar i després serà més fàcil anar agafant les galetes); podeu fer les galetes més primes o més gruixudes segons el vostre gust, però aquestes en particular queden molt bé quan són ben primes, com unes cràckers.

    Talleu les galetes: podeu tallar-les amb un ganivet (les fareu rectangulars o quadrades) o amb un got (les fareu rodones) o amb un tallador de galetes (els donareu uns forma o una altra segons el tallador que feu servir). Si els doneu una forma que no sigui rectangular o quadrada, us sobraran bocins de massa; ajunteu els bocins, formeu una bola amb les mans, torneu-la a estirar i continueu… 

    Preparació de la safata de forn

    Folreu la base d'una safata  forn amb paper de forn (després en necessitareu una altra per a la segona tanda de galetes).

    Distribuïu les galetes a sobre del paper (deixeu espai al voltant de cada galeta).

    Recobriment de les galetes

    3 cullerades d'oli d'oliva verge extra (uns 40 g)

    3 cullerades d'aigua (uns 45 g)

    Poseu-ho en un bol petit i barregeu-ho amb una forquilla o amb un batedor de llet.

    Pinteu la superfície de les galetes amb l'emulsió que acabeu de fer, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (us n'ha de sobrar per pintar la segona tanda de galetes).

    una miqueta de sal grossa (molt poca)

    Poseu un posim de sal  a sobre de cada galeta. 

    Cocció al forn

    Poseu la safata al forn calent a 170º (no poseu dues safates alhora)uns 10-12 min (si són molt primes poden ser fins i tot 8 min); quan surtin del forn, les galetes encara seran una mica toves. 

    Refredament de les galetes

    Deixeu les galetes a la safata fora del forn: uns 5 min (perquè s'endureixin).

    Deixeu refredar les galetesa sobre d'una reixeta (les posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Presentació de les galetes

    Podeu servir-les soles o amb tomàquet sec i orenga fresca, amb olives, amb formatge fresc…

    Comentaris