Préssecs grocs amb fruita seca al forn

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (1 préssec per persona)  o  bé 8 persones (1/2 préssec per persona)

2147 Mans (consultat el 2015)

Mètode preferible, tradicional o microones?

La cocció del préssecs pel mètode tradicional (forn) és llarga i requereix més aigua (perquè molta part de l'aigua s'evapora). La cocció del préssec en microones és curta i es pot fer sense aigua, només cal posar una mica d'aigua en el moment que gratinem els préssecs amb el farciment al forn. El microones respectarà millor el sabor de la fruita.

 

Temperatura de servei:

  • Aquest plat es pot servir tebi, a temperatura ambient o fred.

 

Antelació possible

  • Podeu fer aquest plat amb antelació.

 

Congelació

  • Si us sobra algún mig préssec, podeu congelar-lo en un tàper.

Elaboració del farciment

75 g de fruita seca

(avellanes crues amb la pell, 

o avellanes torrades pelades,

o ametlles crues amb la pell, 

o ametlles torrades pelades, 

o nous pelades

o festucs pelats 

o una barreja)

 

canyella en pols

 

15 g d'anís (licor)

Barregeu-ho i tritureu-ho tot no gaire fi amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Reserveu-ho.

75 g de fruita seca

(avellanes torrades pelades,

o ametlles torrades pelades, 

o nous pelades

o festucs pelats 

o una barreja)

 

canyella en pols

 

15 g d'anís (licor)

Barregeu-ho i tritureu-ho tot no gaire fi amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Reserveu-ho.

Escalfament del forn

Escalfeu el forn a 170º.

Preparació dels préssecs

préssecs grocs, rentats i sense pelar

Separeu cada préssec en dues meitats de la manera següent: imagineu que el préssec representa el planeta Terra, amb el pol Nord al punt on s'inseria  la tija i el pol Sud a l'extrem oposat;

  • amb un ganivet feu un tall -que arribi fins al pinyol- que ressegueixi el meridià que hi ha marcat en el préssec amb un petit enfonsament  i el meridià oposat, de manera que obtindreu dues meitats unides, només, pel pinyol;
  • a continuació, agafeu una meitat de préssec amb cada mà i feu girar-les en direcció contrària mentre aneu fent moviments de vaivé perquè el pinyol se separi d'una de les dues parts.

Retireu el pinyol de les meitats de préssec on ha quedat enganxat amb l'ajut d'una cullera o d'un ganivet.

Preparació dels préssecs farcits

Poseu els MITJOS PRÉSSECS en una safata de forn (o en una cassola apta per a forn), amb la cavitat que ha deixat el pinyol a la part superior.

200 g d'aigua 

 

Opcional: mel 

 

 

Ompliu els forats dels mitjos préssecs amb el FARCIMENT.

Regueu els préssecs amb una petita part dels 200 g d'aigua, delicadament per tal que el farciment no s'escampi.

Aboqueu la resta de l'aigua a la safata, sense que toqui els préssecs, per evitar que s'escampi el farciment per la safata.

Si voleu, podeu posar un raig de mel per damunt dels préssecs però no cal perquè, un cop cuits, ja quedarà molt ressaltada la dolçor pròpia de la fruita.

Cocció al microones dels préssecs 

Poseu els MITJOS PRÉSSECS en una safata apta per al microones (per exemple de pyrex), amb tapa no hermètica apta per al microones (us estalviareu feina si la safata també és apta per a forn, ja que després haureu de posar els préssecs al forn; si no ho és, després haureu de traspassar-los a una que ho sigui): heu de posar els préssecs amb la cavitat que ha deixat el pinyol a la part superior.

Poseu la safata tapada al microones. 

Programeu: potència màxima (800 W), 8 min. Els préssecs han de quedar amb una textura similar a la dels préssecs en almívar; si encara són massa durs, programeu: 1, 2 o 3 min més a la mateixa potència.

i feu la recepta per a la meitat de persones i treballeu amb 2 préssecs, programeu: potència màxima (800 W), 5 min; si encara són massa durs, programeu: 1 o 2 min més a la mateixa potència.] 

Preparació dels préssecs farcits

60 g d'aigua (4 cullerades) 

 

Opcional: mel

Ompliu els forats dels mitjos préssecs amb el FARCIMENT.

Regueu els préssecs amb una petita part dels 60 g d'aigua, delicadament per tal que el farciment no s'escampi.

Aboqueu la resta de l'aigua a la safata, sense que toqui els préssecs, per evitar que s'escampi el farciment per la safata.

Si voleu, podeu posar un raig de mel per damunt dels préssecs però no cal perquè, un cop cuits, ja quedarà molt ressaltada la dolçor pròpia de la fruita.

Cocció al forn dels présecs farcits

Poseu la safata al forn calent a 170º: amb l'escalfor de dalt i de baix, 40-50 min (si els préssecs són molt madurs tardaran menys que si són una mica verds), regant delicadament els préssecs amb el líquid de tant en tant (si veieu que s'acaba l'aigua de la safata, afegiu-n'hi); si cap al final de la cocció veieu que el farciment es torra massa, tapeu la safata amb una tapa apta per a forn o amb paper d'alumni. Els préssecs han de quedar amb una textura similar a la dels préssecs en almívar; si encara són massa durs, deixeu-los una miqueta més al forn.

Gratinat dels préssecs farcits

Poseu la safata al forn a gratinar: uns 10 min.

Regueu delicadament els préssecs amb el líquid de la safata.

Presentació del plat

Serviu els préssecs tebis, a temperatura ambient o freds.

Comentaris