Melmelada de tomàquet

Material obligatori

Thermomix

1 kg de melmelada

Ingredients

  • 1 unitat  llimona
  • 1 unitat pomes
  • uns 500 g sucre
  • 1 kg tomàquet madur
  • THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 244), Thermomix, 2006
    GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 333), Espasa, Barcelona, 2012

    Confituras i mermeladas, Pere Castells (consultat el 2014)

    Material necessari

    • Per envasar la melmelada necessitareu pots de vidre amb tapa hermètica. 

     

    Antelació necessària

    • Heu de preparar els pots per envasar la melmelada amb antelació (procés 1).​

     

    Quantitat màxima de melmelada de tomàquet que podem fer amb la thermomix:

    • Hi podem posar fins a 1 kg de polpa de tomàquet (el que indica aquesta recepta).

     

    Com podem fer servir aquesta melmelada?

     

    Conservació

    • Si no s'ha obert, el pot es conserva molt de temps a temperatura ambient (1 any o més)
    • Un cop obert un pot, guardeu-lo a la nevera.

    Preparació dels pots per envasar la melmelada

    Per assegurar la conservació de la melmelada, renteu els pots i les tapes en el rentaplats (o bé a mà amb aigua sabonosa ben calenta). Si els pots o les tapes no han quedat ben eixuts, deixeu-ho eixugar en el forn a 30º (o bé eixugueu-los amb paper absorbent de cuina).

    Preparació del tomàquet

    1 kg de tomàquet madur, sense pelar, rentat sota l'aixeta (n'aprofitarem uns 990 g)

    Talleu els tomàquets a trossos i deixeu-los reposar una estona en un colador perquè deixin anar una mica de l'aigua que tenen (segons quins tomàquets en tenen molta).

    Trituració dels tomàquets, la llimona i la poma

    1 llimona, pelada, eliminada la pell blanca, tallada a trossos, eliminades les noves pells blanques que apareixen i trets els pinyols (n'obtindrem uns 100 g, entre suc i polpa)

     

    poma, sense pelar, rentada sota l'aixeta, eliminat el cor i tallada a vuitens (n'obtindrem uns 150 g) 

    Premeu el botó de balança i espereu que apareguin a la pantalla 4 zeros i, a continuació, la inscripció "0.000".

     

    Aboqueu el TOMÀQUET (el suc que ha deixat anar us el podeu beure), la llimona i la poma al got de la thermomix i anoteu el pes que hi ha inscrit a la pantalla.

    Per triturar-ho tot totalment, programeu: 2 min, v=5- 10 (fins que no es noti cap pell).

    Elaboració de la melmelada

    sucre, 40% del pes total que heu posat (tomàquet+llimona+poma); si us agrada la melmelada més dolça, poseu-n'hi el 50%

    En el nostre cas, el pes de sucre és:

    (990+100+150)x0,4 = 1240x0,4=496 g.

     

     

    [Proporció mínima de sucre perquè la melmelada es conservi:

    pes sucre = 0,4 x pes  total fruita.

     

    Proporció de sucre que es posava tradicionalment:

    pes sucre =  pes  total  fruita.

     

    Com més alta és la proporciö de sucre, més llarg és el període de conservació de la melmelada.]

    Aboqueu el sucre en el got de la thermomix.

    Traieu el gotet que tapava el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació  (no deixeu el bocal destapat perquè la melmelada esquitxa molt).

     

    Programeu: 40 min, temperatura varoma, v=1. 

    Comproveu si la melmelada té la textura adequada (penseu que quan es refreda s'espesseix).

     

    Si la melmelada encara és massa líquida, aneu programanant:

    de 5 min en 5 min (o de 10 en 10, segons la textura que tingueu)varoma, v=1; fins que tingueu la textura adequada (segons que els tomàquets tinguin més o menys aigua tardareu més o menys).

    Envasament de la melmelada

    Aboqueu la melmelada acabada de fer en pots de vidre de tapa hermètica fins dalt de tot (per tal que no quedi càmera d'aire), tapeu-los immediatament, poseu-los cap per avall de manera que reposin sobre la tapa i deixeu que es refredin. 

    Conservació de la melmelada

    Guardeu els pots a temperatura ambient (la melmelada es conservarà mot de temps).

    Un cop obert un pot, guardeu-lo a la nevera.

    Comentaris