Gratinat de carbassa amb pasta

4 persones

Ingredients

  • 1 gra all
  • 3/4 kg
    (pelada) carbassa
  • 2 gots i 3 cullerades llet
  • 1 fulla llorer
  • nou moscada
  • 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 125 g (curta) pasta
  • sal
  • • Publicat a la revista “Integral”

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Cocció de la carbassa

    3/4 kg de carbassa pelada, tallada a trossos

     

    1 gra d’all picat

    1 fulla de llorer

    una  miqueta de nou moscada

     

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

     

     

    Feu la carbassa al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: 

    • Poseu l'aigua a l'olla​ , poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, els trossos de carbassa;
    • per sobre de la carbassa poseu-hi l'all, el llaurer i la nou moscada. 
    • Espereu que aparegui la segona ratlleta de l’indicador de pressió; compteu:3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula (la carbassa ha de quedar ben tova).

    Retireu el llaurer, poseu la carbassa en un recipient (on després hi haureu d’afegir la pasta i haureu de remenar) i reduïu-la a puré amb una forquilla.

    Cocció de la pasta 

    375 g d'aigua

    (3 parts d'aigua per 1 part de pasta; si se'n posa més no passa res però tardarà més)

    sal

     

    125 g de qualsevol tipus de pasta curta (per exemple, pasta Gallo del tipus Fideuá o bé pasta Pedragosa núm. 6)  

     

     

    Poseu l'aigua en una cassola al foc i espereu que bulli (tapeu la cassola si voleu que vagi més de pressa).

     

    Saleu l'aigua i aboqueu-hi la pasta.  Remeneu sovint; a partir que l'aigua torna a començar a bullir, compteu: el temps que indica l'envàs o una mica menys (tingueu en compte que després la pasta es courà una estona al forn).

     

    Escorreu la pasta de seguida que estigui feta (no l'esbandiu a sota de l'aixeta com de vegades es fa, perquè aleshores la pasta perdria el midó, que és el que fa que la salsa s'adhereixi i li dóna aquella textura que tant apreciem; podeu aprofitar l'aigua de cocció com a caldo). Feu de seguida el procés següent per evitar que la pasta s'enganxi tota.

    Barreja de la pasta amb la carbassa 

    Poseu la pasta en el recipient amb carbassa.

    2 gots de llet

    (que pot ser semidescremada; o de llet evaporada; o  1got de llet i 1 got de crema de llet)

    sal

    Aboqueu-ho al recipient i barregeu-ho tot. 

    Cocció de la carbassa amb pasta al forn

    oli d'oliva verge extraun rajolí 

    Unteu amb oli  una safata de forn prou gran com perquè el pastís no quedi gaire gruixut i s'absorbeixi millor la llet; per exemple, una safata rodona d'uns 35  cm de diàmetre. 

    Aboqueu la barreja de pasta amb carbassa a la safata. Poseu-la al forn calent a 200º: 20 min.

    El gratinat de carbassa amb pasta

    1 ou

    2 o 3 cullerades de llet

    Bateu l’ou en un plat, barregeu-hi la llet i torneu a batre-ho.

    Aboqueu l’ou amb llet a sobre de la safata del forn i moveu la safata de manera que la barreja d'oi i llet en cobreixi tota la superfície.

    Poseu-ho a gratinar: uns 10 min.

    Comentaris

    • 17 de Abril de 2013 16:49

      Bonissim!

    • Marta 08 de Octubre de 2013 15:12

      Molt bo!em sembla que potser a la propera també li afegiré una mica de porro.A tu et queda més maca la presentació, no m ha quedat tan coberta la pasta.