Amanida de mongetes seques 

4 persones

Publicat a la revista “Integral”, n. 64 (p. 26)

Antelació obligatòria:

  • El remull de les mongetes (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans del procés 2.
  • Tot la recepta s'ha de fer amb prou antelació perquè hi hagi temps que es refredi.

Remull de les mongetes seques

Aquest procés s'ha de fer la vigília.

Si voleu, per aprofitar la feina, podeu fer més mongetes de les que necessiteu i, un cop cuites, congelar les que no feu servir per aquest plat (les podeu congelar amb el caldo o sense). 

4 grapats de mongetes seques (uns 200 g de mongetes seques, que equivalen a uns 500 g de cuites)

Poseu-les en remull: 12 h.

Cocció de les mongetes seques 

sal

Poseu les mongetes seques remullades a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua del remull que les cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi sal.

Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

Aneu escorrent les mongetes amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu el plat (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar). 

Deixeu-les refredar.

Cocció de les patates

patates petites (uns 700 g), amb pell

Renteu les patates amb aigua (no les peleu).

una mica més de 1/2 got d'aigua (uns150 g)

Feu les patates al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, les patates; espereu que aparegui el segon senyal de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 8-10 min (com més grans són les patates, més triguen); apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

Deixeu-les refredar.

Peleu les patates  i talleu-les a rodanxes (no han d'estar calentes perquè es trencarien en tallar-les).

Afegiu-les a la safata de les mongetes.

Preparació de l'amaniment

1/2 o 1 grans d'all

1 grapat de fulles de julivert  (uns 10 g)

unes 4 cullerades d'oli d’oliva verge

sal

Piqueu l'all i el julivert i barregeu-ho tot. ​

Preparació de l'amanida de mongetes seques

pastanagues, ratllades o picades amb l'accessori picador de la batedora elèctrica

 

10 fulles d'enciam (uns 75 g), tallades a trossos

Afegiu les pastanagues i l'enciam  a la safata.

Aboqueu-hi l'amaniment i remeneu.

Comentaris