Canelons de Sant Esteve  

4 persones

Ingredients

  • 1/2 braó (uns 150 g) be
  • 1 capsa de 20 plaques canelons
  • 2 cullerades (30 g) farina
  • 125 g (ratllat) formatge emmental
  • 1/8 (uns 350 g) gallina
  • 3/4 l llet
  • nou moscada
  • 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 1/4 (uns 250 g) pollastre
  • sal
  • 200 g de conill o jarret  vedella
  • Categories

  • Pasta
  • Carn
  • Plats únics
  • LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 214), Empúries, Barcelona, 1997
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 139), Eumo Editorial, Vic, 2000

    Aquests canelons poden constituir un plat únic precedits d'una amanida.

    Antelació necessària:


    Antelació opcional

    • Podeu tenir preparats els canelons amb antelació i en el darrer moment fer la salsa beixamel i gratinar-los. També els podeu tenir preparats amb la beixamel però tingueu en compte que s'espesseix molt i que, per tant, l'heu de fer molt clara.
    • Podeu tenir els canelons amb beixamel congelats; per fer-los servir, els deixeu descongelar a la nevera i, un cop descongelats, o quasi, els espolseu amb el formatge i els gratineu.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Elaboració del farcit

    400 g de sobres de carn d'olla o de rostit, desossada

     

    Per obtenir-ho hauran calgut alguns dels ingredients següents (podeu posar-ne menys d'un i més d'un altre; podeu afegir-hi també un tros de pilota):

     gallina 

    pollastre 

    conill o jarret de vedella

    braó de xai

    botifarra negra

    botifarra blanca 

    Descarteu els ossos (tingueu cura amb els ossets petits que quasi no es veuen) i talleu la carn a trossos.

    Opcional:

    uns 100 g de sobres de verdura de la carn d'olla

    Afegiu-ho a la carn desossada.

    Tritureu-ho tot amb amb la thermomix (velocitat 5) o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (podeu triturar-ho més o menys fi depenent de la textura que us agradi).

    uns 200-250 g de caldo de l'escudella o  caldo vegetal o llet o beixamel

    Aclariu-ho amb una mica de caldo, llet o beixamel, per amorosir-ho (aneu-lo afegint a poc a poc fins que aconseguiu una textura de farcit que us agradi).

    Preparació de les plaques de caneló

    Mulleu un drap de cotó i escorreu-lo. Esteneu-lo a sobre del marbre, net, de la cuina.

    aigua

    Ompliu una cassola gran amb aigua i feu-la bullir.

    sal

    Poseu la sal a l'aigua.

    una capsa de 20 canelons (els anireu fent servir de 10 en 10)

    Poseu 10 plaques de caneló a la cassola i separeu-les al començament i de tant en tant amb una espàtula de fusta perquè no s’enganxin: uns 12 min.

    Aneu agafant i escorrent les plaques amb una espàtula amb ranures i esteneu-les  una al costat de l’altra a sobre del drap.

    Poseu 10 plaques més a la cassola (mentre es couen, ja podeu anar fent el procés següent) i quan estiguin, escorreu-les i esteneu-les al drap .

    Modelatge dels canelons

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu una safata de forn amb una mica d’oli ( o bé forreu-la amb una capa de beixamel).

    (Va bé una safata d'uns 33 cm x 26 cm; també pot ser de  30 cm x 20 cm, però hi queda tot més comprimit.)

    Farciu els canelons, preferiblement quan el farcit ja és fred, i enrotlleu-los.

    Col·loqueu-los a la safata ben arrenglerats però sense comprimir-los,  amb la costura cap amunt perquè no s'obrin en servir-los.

     

    (Si heu fet servir la thermomix per picar la carn, no netegeu encara el got, perquè el fareu servir per fer la beixamel.)

    Elaboració de la beixamel

    3/4 l de llet (pot ser semidescremada o descremada)

     

    3 cullerades de farina (45 g)

     

    sal

    nou moscada

    Feu una salsa beixamel (si la feu amb thermomix, no cal que netegeu el got de les restes de carn picada), que amb aquestes proporcions ha de sortir clareta (és important que sigui clara perquè de seguida s'espesseix; si voleu congelar els canelons, encara és més important que sigui clara).

     

    (Hi ha qui substitueix la beixamel per una salsa de tomàquet).

    Recobriment dels canelons amb beixamel

    Cobriu els canelons amb la beixamel.

     

    (Si esteu preparant els canelons amb dies d'antelació, deixeu-los refredar i ja els podeu congelar després d'embolicar la safata amb film transparent.)

    Gratinat dels canelons

    uns 125 g de formatge emmental ratllat

    Espolseu-lo per sobre dels canelons.

    Poseu la safata al forn a gratinar.

    Comentaris