Llimones farcides de semigelat cremós  de llimona  

Material obligatori

Thermomix

7 persones

Ingredients

  • 410 g (sencera) llet evaporada
  • (entre 4 i 7) +1= (entre 5 i 8) unitats llimona
  • 180 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • GALIANO, Cristina: "La Cocina de Cristina Galiano" (p. 300), Espasa, Madrid, 2001
    GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 356), Espasa, Barcelona, 2012

    Velocidad cuchara (consultat el 2013)

    Antelació obligatòria

    • Heu de congelar les llimones buidades i la llet evaporada (procés 1) amb antelació.


    Antelació opcional

    • Podeu elaborar el sucre de llustre (procés 2) amb antelació i guardar-lo en un recipient hermètic.
    • Podeu fer tota la recepta amb antelació:​
      • podeu elaborar el semigelat cremós de llimona (procés 4) i emplenar les llimones amb el semigelat (procés 5) amb l'antelació que vulgueu, guardeu les llimones al congelador i, una hora abans de servir-les, les poseu a la nevera; 
      • o bé podeu elaborar el semigelat cremós de llimona (procés 4) i emplenar les llimones amb el semigelat (procés 5) just abans de començar a dinar (1/2 h o 1 h abans de servir-les), i reserveu les llimones farcides en el congelador fins al moment de servir-les;

     

    Es pot preparar la recepta just abans de servir-la?

    • Si elaboreu el semigelat cremós de llimona (procés 4) i empleneu les llimones amb el semigelat (procés 5) just abans de servir-les, us podeu trobar que el semigelat s'ha desfet massa. Més val que el feu 1/2 h o 1 h abans de servir-lo i reserveu les llimones farcides en el congelador. 

     

    On venen llet evaporada sencera?

    • Al Lidl venen pots de 500 g (463 mL) de llet evaporada sencera de la marca Milbona.

     

    Variants de la recepta

    • Si voleu, podeu farcir només 4 llimones per exemple, i el semigelat que us sobra repartir-lo en motlles de silicona per a gelats de pal o en gotets; poseu els motlles plens (o els gotets) al congelador i traieu-los del congelador uns minuts abans de servir-los.

    Congelació de les llimones que farcirem i de la llet evaporada

    entre 4 i 7 llimones grans  (després  necessitarem la pell d'una altra):

     

    • 4, 5 o 6  llimones grans, si voleu farcir només 4, 5 o 6 llimones i repartir el semigelat que us sobra en motlles de silicona per a  gelats de pal

     

    o bé

     

    • 7  llimones grans, si voleu farcir 7 llimones (si tot i així us sobra semigelat, el podeu repartir en motlles de silicona per a  gelats de pal)

     

    Renteu-les i eixugueu-les amb paper de cuina.

    Talleu un casquet en un dels extrems de cada llimona. Buideu-les amb l’ajut, primer d’un ganivet i després d’una cullereta (vigileu de no trencar la pell, que ens servirà de recipient).

    Poseu les llimones-recipient en el congelador perquè s’endureixin.

    Pel que fa a l’interior de les llimones, que heu buidat, podeu llençar la polpa i els pinyols i reserveu 150 g de suc en un tàper a la nevera per a quan fem el gelat (si us sobra suc, podeu congelar-lo en glaçoneres per fer-lo servir en una altra recepta, per exemple per fer mató).

     

    Renteu les llimones i eixugueu-les amb paper de cuina.

    Talleu un casquet en un dels extrems de cada llimona. Buideu-les amb l’ajut, primer d’un ganivet i després d’una cullereta (vigileu de no trencar la pell, que ens servirà de recipient).

     

    • Què fem amb la polpa de les llimones i el suc que ha deixat anar?​
      • Reserveu 150 g de suc de llimona en un tàper a la nevera per a quan fem el gelat; el suc que us sobra (podeu prémer la polpa en un colador per obtenir-ne més), el podeu congelar en glaçoneres per fer-lo servir en una altra recepta, per exemple per fer mató).
      • Podeu llençar la polpa (un cop ben expremut el suc amb el colador) i els pinyols.

     

    • Què fem amb les llimones-recipient?
      • Poseu les llimones-recipient en el congelador, dins d'una bossa de congelació hermètica, perquè s’endureixin.
      • Les tapes, les podeu congelar també, si després voleu tapar les llimones farcides quan les serviu; o podeu llençar-les. 

    410 g de llet evaporada sencera 

    Aboqueu la llet en glaçoneres i poseu-la en el congelador (els glaçons no haurien de ser gaire grans); un cop congelada, si encara no la feu servir, podeu posar els glaçons en una bossa de congelació hermètica. 

    (Unes hores abans que feu servir els glaçons, la temperatura del congelador no hauria de ser la màxima, que poseu per a la congelació ràpida, per tal que els puguem picar amb la thermomix).

    Elaboració del sucre de llustre

    180 g de sucre 

    Poseu el sucre en el got de la thermomix amb el got i les ganivetes ben seques i per polvoritzeu-lo (és a dir, per convertiu-lo en sucre de llustre), programeu: 15 s, v progressiva=5-10 (ha de sortir fum blanc).

    Aromatització del sucre de llustre 

    1 llimona (només en farem servir la part groga de la pell)

    O bé

    • Ratlleu la pell amb un ratllador Microplane, l'afegiu al got (on hi ha el sucre llustre) i programeu: 20 s, v=10

         (aquesta opció és més ràpida)

    O bé

    • Peleu la llimona agafant només la part groga (no hi ha d’haver pell blanca), afegiu la pell al got de la thermomix i programeu: 1 min, v=10.

    Elaboració del semigelat cremós de llimona

    Afegiu els glaçons de llet evaporada al got de la thermomix, que  conté el  sucre aromatizat,  i trossegeu-los:

    v=6, menys d'1 min (si veieu que la màquina no pot , espereu una miqueta –uns 3 o 4 min– que els glaçons no siguin tan freds, i torneu-ho a provar).

    Munteu la llet evaporada com es munta la nata líquida, és a dir:

     

    • Poseu la PAPALLONA en el got de la thermomix.
    • Programeu, sense tapar el bocal perquè entri més aire:  v=4, fins que vegeu que la crema ha doblat el volum, és a dir, està muntada (aproximadament 3 min; compte, que si seguiu més temps del compte, la crema muntada baixarà), i no  atureu la màquina.

    150 g de suc de llimona

    (el que teniu reservat)

    Amb la màquina en marxa (està a v=4) aboqueu de cop els 150 g de suc de llimona que teniu reservats; pareu immediatament la màquina, perquè la llet no baixi.

    Emplenament de les llimones amb el semigelat 

    Farciu les llimones amb el semigelat , de manera que en sobresurti una muntanyeta (el semigelat sobrant el podreu posar en copes o en altres recipients adequats que tapareu amb film transparent,  i guardar-los al congelador).

    Presentació de les llimones farcides de semigelat

    • Si el farcit de les llimones té textura de semigelat, podeu servir-les al moment.
    • Si ha quedat massa líquid o encara no voleu servir les llimones, reserveu-les en el congelador, com a màxim 1 h o 1 h i mitja (si ho deixeu més temps, tindreu gelat en comptes de semigelat); perquè s'aguantin dretes, les podeu posar a sobre d'una copa o d'un got.
    • Si les deixeu més d'hora o hora i mitja en el congelador (podeu deixar'ls-hi un temps llarg), passeu-les a la nevera 1h abans de servir-les.

    Comentaris

    • Mateu 02 de Abril de 2013 15:08

      Molt bo.