4 persones
          • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 216), Columna Edicions, Barcelona, 2006
• LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 186), Empúries, Barcelona, 1997
• MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 256), Eumo Editorial, Vic, 2000
        
Antelació necessària:
Antelació optativa:
Variacions de la recepta:
| 300 g de bacallà dessalat | |
| 1 ceba tendra (uns 100 g), a trossets 
 20 olives negres, tret el pinyol i a trossets 
 1 o 2 tomàquets d'amanir (uns 150 g), a daus 
 Opcional: 1/4 o 1/2 pebrot verd (uns 40 g), a trossets petits 1/4 o 1/2 pebrot vermell (uns 40 g), a trossets petits | |
| 6 o 7 tomàquets madurs (uns 600 g), triturats a velocitat 10 amb la thermomix, o triturats al màxim amb l'accessori picador de la batedora electrica, o ratllats | |
| 150-180 g de tonyina de llauna (pes net), esmicolada 
 4 cullerades d'oli d'oliva verge extra (40 g), que pot ser el que conté la llauna de tonyina 
 sal pebre blanc | |
| Deixeu refredar l'esqueixada a la nevera. | 
Comentaris
Llàstima que a en Jaume no li agradi ni el bacallà ni el pebrot... Potser me la faré per a mi!