Gelat ràpid de fruita i iogurt

Tria el mètode d'elaboració

4-6 persones

Ingredients

  • 300 g (pes net) fruita
  • 200-250 g iogurt
  • entre 0 i 50 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • http://www.recetario.es (consultat el 2013)

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Indubtablement, thermomix. És molt i molt més pràctic fer la mousse amb thermomix perquè amb la batedora elèctrica costa molt més de triturar la fruita congelada.

             

    Antelació necessària:

    • La congelació de la fruita (procés 1) s'ha de fer amb antelació. Podeu congelar-ne més quantitat de la que necessiteu i així en tindreu per tornar a fer gelat de fruita un altre dia o per fer mousse gelada de fruita.

     

    Antelació optativa:

    • Com queda millor aquest gelat és acabat de fer.  Però també podeu fer-lo amb molta antelació i reservar-lo al congelador; en aquest cas, podeu 
      • treure'l del congelador uns 30 min abans de servir-lo  i posar-lo a la nevera fins aquell moment;
      • o bé, treure'l del congelador uns 5 o 10 min abans de servir-lo i deixar-lo a temperatura ambient.

     

    ​Com ens podem organitzar si volem fer el gelat de fruita i iogurt al moment?

     

    • Podem tenir la fruita congelada pesada al congelador. Podem elaborar el sucre llustre que necessitem (procés 2) amb antelació i si el fem amb thermomix, reservar-lo en el got del robot . Així, a l'hora de les postres serà un moment fer lel gelat. I si ens en sobra, el guardem en el congelador.

     

    Congelació de la fruita

    300 g de fruita (pes net, és a dir un cop eliminats pinyols i pell que no ens interessi; pot ser un sol tipus de fruita o una barreja  de fruites diferents)

    Peleu la fruita si té una pela que no es menja (per exemple, els plàtans, el meló, la síndria, el mango), renteu-la i deixeu-la escórrer si no la peleu (per exemple, maduixes, cireres, figues, préssecs de vinya), traieu-li la cua si en té (per exemple, maduixes, cireres, figues), traieu-li el cor si en té (per exemple, pomes) i traieu-li els pinyols o les llavors si en té (per exemple, préssecs, cireres, síndria, meló, mango).

     

    Congeleu a fruita en porcions de la mida aproximada d'un glaçó (les maduixes i les cireres, les podeu congelar senceres;  els plàtans també els podeu congelar sencers un cop pelats perquè quan estan congelats es poden trencar fàcilment a trossos amb les mans); poseu les porcions de fruita en un túper en una sola capa, si pot ser de manera que no es toquin gaire per tal que després les pugueu separar bé, tot i que podeu fer més capes si les separeu amb un full de paper vegetal (per als  plàtans, com que els congeleu sencers, no cal túper, podeu embolicar-los en film transparent); tapeu el túper i poseu-lo al congelador.

    Si penseu triturar la fruita  amb la batedora elèctrica i no amb thermomix, val més que congeleu la fruita en porcions de mida més petita.  

     

    Un cop la fruita estigui congelada, si encara no l'heu de fer servir,  podeu guardar-la en una bossa de congelació perquè ocupi menys espai.

    Elaboració del sucre de llustre

    entre 0 i 50 g de sucre (depenent de la dolçor de la fruita que feu servir)

     

    • 50 g per a les maduixes
    • 25 g per a les cireres o els préssecs
    • 0 g per a les figues o els plàtans

    Poseu el sucre en el got de la thermomix i, per fer-lo de llustre (fer-lo pols): programeu uns 20 s, v 5-10 progressiva.

    entre 0 i 50 g de sucre (depenent de la dolçor de la fruita que feu servir)

     

    • 50 g per a les maduixes
    • 25 g per a les cireres o els préssecs
    • 0 g per a les figues o els plàtans

    Feu-lo de llustre (feu-lo pols) amb l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Elaboració del gelat

    Si hi penseu, traieu la fruita congelada del congelador uns 3 minuts abans de triturar-la: us costarà menys de fer-ho.

    Afegiu la fruita congelada (300 g) al got de la thermomix. Programeu: 30 s, v 5-10 progressiva (a mig procés pareu la màquina i baixeu el que ha quedat a les parets del got amb una espàtula de silicona).

    200- 250 g de iogurt 

    Afegiu-ho al got. Programeu: 1 min, v= 5 (de tant en tant pareu la màquina i baixeu el que ha quedat a les parets del got amb una espàtula de silicona).

    Poseu el sucre de llustre (0-50 g) i la  fruita congelada (300g) en el got de la batedora elèctrica (si disposeu d'una tapa, tapeu-lo, perquè la fruita esquitxarà). Aneu batent i remeneu de tant en tant amb una cullera o una espàtula fins que la fruita hagi quedat picada (no bateu més estona del compte perquè la crema gelada es desfaria).

    200- 250 g de iogurt 

    Afegiu-ho al got i bateu-ho a velocitat molt baixa.

    Presentació del gelat

    • Si voleu servir el gelat al moment o al cap de poca estona, repartiu-lo en copes o bols (és millor si heu posat les copes o bols una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).
      • Si trobeu que el gelat s'ha desfet una mica, poseu-lo una estona al congelador (entre 10  i 30 min). 
      • Si trobeu que el gelat té la textura adequada, serviu-lo immediatament (perquè si no es desfa de seguida) o poseu-lo una estona al congelador si preferiu no menjar-lo encara.

     

    • Si voleu servir el gelat al cap de més de 2 hores, repartiu-lo en copes o bols (com en el cas anterior) o bé en motlles de silicona i poseu-lo al congelador. En el moment de servir-lo,
      • si l'heu posat en motlles de silicona, desemmmotlleu-lo; 
      • si l'heu posat en copes o bols i el gelat està massa dur, deixeu-lo una estoneta a temperatura ambient.

    Comentaris